Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Zawinięcie mięsa w ciasto francuskie sprawia że jest bardzo soczyste.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok 500g
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    8 plastrów żółtego sera
    2 duże cebule
    0,5 żółtej papryki
    2 łyżki octu balsamicznego
    0,5 łyżki cukru
    sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim.
    środa, kwietnia 02, 2014Brak komentarzy

    Jakiś czas temu robiłam kurczaka w cieście francuskim, a więc dlaczego nie spróbować z polędwiczką wieprzową. Zawinięcie mięsa w ciasto francuskie sprawia że jest bardzo soczyste. Podjęłam rękawicę i spróbowałam wyzwania.

    Niedługo zapowiada się u mnie urlop a więc przez tydzień mnie tu nie będzie, planuje zwiedzić parę miejsc ( o ile mi noga na to pozwoli;)) w doborowym towarzystwie. Pełen relaks byle przy promieniach słońca. Dziś proponuję odrobinę słońca na talerzu w towarzystwie tego mięska.

    Składniki:

    1 polędwiczka wieprzowa ok 500g
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    8 plastrów żółtego sera
    2 duże cebule
    0,5 żółtej papryki
    2 łyżki octu balsamicznego
    0,5 łyżki cukru
    sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany


    Przygotowanie:

    Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy przyprawami i odstawiamy na 2 h do lodówki. W między czasie cebulę kroimy w piórka, szklimy na patelni dodajemy ocet balsamiczny i cukier. Rozkładamy płat ciasta francuskiego na nim układamy plastry sera żółtego, czerwoną paprykę pokroją w paski i cebulę. Na środek kładziemy polędwiczkę i zawijamy ciasto: bok prawy i lewy składamy na środek ciasta - najlepiej jest włożyć ręce pod oba boki i po prostu złożyć je ku sobie aby skleiły się ze sobą, tylko nie na ,,styk", najlepiej zrobić delikatną zakładkę. Brzegi ciasta dokładnie sklejamy. Całość układamy na blasze sklejeniem do dołu. Ciasto smarujemy żółtkiem - możemy na nim zrobić dekoracje wycinając z ciasta kwiatki. .Pieczemy 10 minut w 220 stopniach a później 20-30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

3 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Polędwiczka w cieście francuskim

To może cię zainteresować