Podhalański zapiekaniec

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Nieoczekiwane połączenie smaków zaowocowało lekkim, zimowym deserem, skąpanym w migdałowych płatkach, przywodzącym na myśl domowe ciepło

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 175 g makaronu świderki,
    225 g serka wiejskiego,
    11g twarożku śmietankowego,
    125 g śmietany 18%,
    2 jajka,
    2 łyżki cukru waniliowego,
    4 łyżki cukru,
    40 g płatków migdałowych,
    4 łyżki masła,
    30 g bułki tartej,
    masło do wysmarowania formy,
    cukier puder do oprószenia,
    mandarynki do podania,
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Podhalański zapiekaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Formę smarujemy dość obficie masłem. Ugotowany makaron układamy w formie.
  • zapiekanka 2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 3 minuty i odcedzamy. Do miski wkładamy twarożek i serek wiejski. Chwilę miksujemy, następnie nie przerywając miksowania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy jajka, śmietanę, cynamon i dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy rodzynki i całość wylewamy na makaron.
  • zapiekanka 3. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy płatki i prażymy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
  • zapiekanka 4. Tak przygotowaną posypkę wykładamy na wierzch formy.
    Całość zapiekamy około 35 minut w 180 stopniach.
    Życzę smacznego :)

Porady

Zapiekankę po upieczeniu należy trochę wystudzić, żeby dobrze się kroiła. Zapiekanka smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować