Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

4.5 (194 ocen)

Moje dzieci je uwielbiają

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek mąki pszennej
    sól, pieprz
    łyżeczka vegety

    Sos pieczarkowy:
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    5 łyżek oleju
    2 szklanki wody
    kostka rosołowa
    3 łyżki śmietany
    sól, pieprz
    czosnek granulowany
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce a cebulę kroimy w drobną kostkę. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i wbijamy jajko. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje masy ziemniaczanej. Pieczemy z obu stron na rumiano.
  • 2. Pieczarki kroimy w paski, cebulę w pióra podsmażamy na oleju do miękkości. Dolewamy 2 szklanki wody wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy około 10 minut doprawiamy :solą pieprzem, czosnkiem granulowanym. Do szklanki wlewamy śmietanę wymieszaną ze 150 ml wody dodajemy 5 łyżek mąki pszennej mieszamy i zagęszczamy sos. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki świeżą lub suszoną. Placki polewamy sosem pieczarkowym

Porady

Jeżeli masa ziemniaczana jest za rzadka dodajemy więcej mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować