Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce a cebulę kroimy w drobną kostkę. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i wbijamy jajko. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje masy ziemniaczanej. Pieczemy z obu stron na rumiano.
2.Pieczarki kroimy w paski, cebulę w pióra podsmażamy na oleju do miękkości. Dolewamy 2 szklanki wody wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy około 10 minut doprawiamy :solą pieprzem, czosnkiem granulowanym. Do szklanki wlewamy śmietanę wymieszaną ze 150 ml wody dodajemy 5 łyżek mąki pszennej mieszamy i zagęszczamy sos. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki świeżą lub suszoną. Placki polewamy sosem pieczarkowym
Porady
Jeżeli masa ziemniaczana jest za rzadka dodajemy więcej mąki.
Komentarze