Placki pieczarkowe

5 (174 ocen)

Przygotujesz je w kilka minut, a sprawdzą się świetnie zarówno na obiad, jak i kolację. Możesz podać je również z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 500g pieczarek,
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego,
    1 szklanka mąki,
    2 jajka,
    2 ząbki czosnku,
    1 łyżka oliwy z oliwek,
    sól,
    pieprz,
    Sos:
    2 łyżki śmietany 18%,
    2 łyżki majonezu,
    2-3 ząbki czosnku,
    ocet winny,
    sól,
    pieprz,
    szczypta oregano i bazylii,
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. .
  • placki 2. Do miski wbijamy jajko, dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i jogurt, mieszamy
  • placki 3. Całość mieszamy z pieczarkami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • placki 4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie placki na średnim ogniu na rumiano.
  • placki 5. W tym czasie przygotowujemy sos: Do miseczki dodajemy śmietanę, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek - mieszamy. Dodajemy zioła i doprawiamy jeszcze octem winnym. Aby sos był bardziej kremowy można go dodatkowo zmiksować blenderem.
    Placki podajemy na ciepło z sosem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować