placki ziemniaczano-pieczarkowe

0 (0 ocen)

to taka lepsza wersja placków ziemniaczanych z posmakiem pieczarek, są pyszne i naprawdę je polecam

Składniki:

  • 1kg ziemniaków,
    3jaja,
    3/4 szkl. mąki pszennej,
    1 cebula duża,
    25 dkg pieczarek
    sól i pieprz do smaku,
    1 łyżeczka majeranku,
    odrobina mielonej słodkiej papryki.
    olej rzepakowy do smażenia
    ser na wierzch
    ketchup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczano-pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki obrać opłukać i zetrzeć, cebulę i pieczarki też zetrzeć ale na oczkach jarzynowych. dodać żółtka mąkę i przyprawy- wymieszać na gładką masę. białka ubić na sztywno i dodać do masy po czym dokładnie lekko wymieszać.

    nagrzać dobrze patelnię i olej rzepakowy. na taki gorący łyżką nakładać ciasto formując placki delikatnie je rozciągając żeby nie były grube, a równomiernie rozłożone smażą się równo na złoty kolor. ja lubię- chrupiące dobrze wysmażone
    jak już usmażoną stroną przekręcę do góry kładę na placek kawałek sera ( w zasadzie jak kto lubi i jaki kto lubi )

    usmażona placki wykładam na 3-4-ro krotnie złożony ręcznik papierowy żeby odsączyć tłuszcz zanim podam do jedzenia

    podaję np z ketchupem lub jakimś sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować