Placki ziemniaczano-pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ziemniaki obrać opłukać i zetrzeć, cebulę i pieczarki też zetrzeć ale na oczkach jarzynowych. dodać żółtka mąkę i przyprawy- wymieszać na gładką masę. białka ubić na sztywno i dodać do masy po czym dokładnie lekko wymieszać.
nagrzać dobrze patelnię i olej rzepakowy. na taki gorący łyżką nakładać ciasto formując placki delikatnie je rozciągając żeby nie były grube, a równomiernie rozłożone smażą się równo na złoty kolor. ja lubię- chrupiące dobrze wysmażone
jak już usmażoną stroną przekręcę do góry kładę na placek kawałek sera ( w zasadzie jak kto lubi i jaki kto lubi )
usmażona placki wykładam na 3-4-ro krotnie złożony ręcznik papierowy żeby odsączyć tłuszcz zanim podam do jedzenia
Komentarze