Dietetyczne placki cukiniowo-pieczarkowe bez mąki

4.49 (178 ocen)

  • 30 min

Ile osób na tym świecie, tyle przepisów na placki z cukinii. Przedstawiam wam moją wersję :)

  • 30 min

Składniki:

  • -1 mała cukinia
    -10 pieczarek
    -1 średnia cebula
    -2 ząbki czosnku
    -4 łyżki otrąb
    -1 jajko
    -ulubione przyprawy ( u mnie curry, gałka muszkatołowa, słodkie chili, papryka słodka, sól i pieprz)
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Placki Jajko

Dietetyczne placki cukiniowo-pieczarkowe bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce na duzych oczkach, zasypujemy solą i odstawiamy.
  • 2. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Pieczarki z cebulą i czosnkiem dusimy na wodzie około 15 minut na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia
  • 3. Cukinię przepłukujemy ( w celu usunięcia nadmiaru soli) następnie dokładnie wyciskamy. Dodajemy do niej jajko, otręby, przyprawy i wystudzone pieczarki i wszystko dokładnie łączymy.
  • 4. Łyżką formujemy placki na rozgrzanej patelni beztłuszczowej i smażymy po 1-2 minuty z każdej strony.

Porady

Placki świetnie smakują z różnymi sosami. Pasuje do nich na przykład surówka z kiszonej kapusty. Placki można wzbogacić marchewką, papryką czy innymi warzywami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jajka Otręby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować