Placek z malinami i galaretką

4.49 (186 ocen)

Placek z malinami jest idealny do kawy po obiedzie, ponieważ jest lekki, słodki i nie zapycha, takie połączenie sprawia, że goście będą zadowoleni i będą sięgać po dokładkę :) Musicie sami spróbować, polecam!

Składniki:

  • 1)Składniki na biszkopt:
    -5 jaj
    -3/4 szklanki mąki (trzy czwarte)
    -3/4 szklanki cukru
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżka oleju (można bez)

    2)Składniki na ptasie mleczko:
    -2 śnieżki
    -1 galaretka np. truskawkowa, malinowa

    3)Składniki na warstwę górną:
    -400-500g malin
    -2 galaretki np. cytrynowe
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z malinami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić, wlać żółtka, ubić, wsypać mąkę i lekko wymieszać.Na koniec dodać olej. Wlać na blachę 24x29 wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20 min. w temp. 170 stopni.
  • 2. 2)Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Śnieżkę ubić według zaleceń producenta, dodać tężejącą galaretkę i ubijać. Wyłożyć na ostudzony biszkopt, rozprowadzić równomiernie i wstawić do lodówki, by masa stężała.
  • 3. Galaretkę rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Maliny układać na schłodzonym ptasim mleczku, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować