Ciasto z kremem, galaretką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt
Oddzielamy białka od żółtek, następnie białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy po jednym żółtku, i miksujemy zmniejszając obroty.
Następnie powolutku dodajemy cukier.
Mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną mieszamy i dodajemy do masy i BARDZO delikatnie mieszamy, możemy to zrobić mikserem na najmniejszych obrotach przez kilka sekund, tak by nam białka nie opadły.
Tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto
i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut do złotego koloru.
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika rzucamy nim o podłogę tak by wyszło powietrze, wtedy nie opadnie :-)
Cóż w kuchni też czasem można sie zabawić :-) I odstawiamy nasz biszkopt do ostudzenia.
2.masa
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka i stawiamy na gazie by się zagotowało.
W tym czasie żółtka, mąkę, cukier i cukier waniliowy, budynie oraz 0,5 szklanki mleka miksujemy razem na jednolitą masę.
Masę wylewamy na gotujące się mleko i postepujemy jak przy gotowaniu budyniu, dokładnie mieszamy aby powstał nam gładki , kremowy budyń.
Budyń studzimy, musi być ZIMNY.
Margarynę miksujemy na gładką masę i stopniowo dodajemy budyń, wszystko dokładnie miksujemy, tak by masa miała kremową i gładką konsystencję.
3.masę wykładamy na biszkopt, potem wykładamy maliny,całość zalewamy galaretką.
Wstawiamy ciasto do lodówki.
i gotowe
Komentarze