ciasto z kremem, galaretką i malinami

4.5 (142 ocen)

  • 2 godz.

rewelacyjne ciasto,na delikatnym biszkopcie z kremową masą i malinami. polecam jest rewelacyjne

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI: (NA DUŻĄ TORTOWNICĘ 24 cm)

    BISZKOPT:

    -4 jajka
    -3/4 szkl cukru
    -0,5 szkl mąki pszennej (najlepiej tortowej)
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -szczypta soli

    MASA:
    -4 żółtka
    -1 cukier waniliowy
    -2 łyżki mąki pszennej
    -3/4 szkl cukru
    -2 małe budynie śmietankowe
    -3,5 szkl mleka

    -dodatkowo 1 kostka margaryny

    POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
    -2 galaretki malinowe
    -maliny lub inne owoce (ja na ciasto tej wielkości zużyłam 250g malin)

Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kremem, galaretką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt rzucany 1. biszkopt

    Oddzielamy białka od żółtek, następnie białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Następnie dodajemy po jednym żółtku, i miksujemy zmniejszając obroty.
    Następnie powolutku dodajemy cukier.
    Mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną mieszamy i dodajemy do masy i BARDZO delikatnie mieszamy, możemy to zrobić mikserem na najmniejszych obrotach przez kilka sekund, tak by nam białka nie opadły.
    Tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto
    i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut do złotego koloru.
    Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika rzucamy nim o podłogę tak by wyszło powietrze, wtedy nie opadnie :-)
    Cóż w kuchni też czasem można sie zabawić :-) I odstawiamy nasz biszkopt do ostudzenia.
  • 2. masa
    Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka i stawiamy na gazie by się zagotowało.
    W tym czasie żółtka, mąkę, cukier i cukier waniliowy, budynie oraz 0,5 szklanki mleka miksujemy razem na jednolitą masę.

    Masę wylewamy na gotujące się mleko i postepujemy jak przy gotowaniu budyniu, dokładnie mieszamy aby powstał nam gładki , kremowy budyń.
    Budyń studzimy, musi być ZIMNY.

    Margarynę miksujemy na gładką masę i stopniowo dodajemy budyń, wszystko dokładnie miksujemy, tak by masa miała kremową i gładką konsystencję.
  • ciasto 3. masę wykładamy na biszkopt, potem wykładamy maliny,całość zalewamy galaretką.
    Wstawiamy ciasto do lodówki.
    i gotowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować