Dyniowe babeczki

0 (0 ocen)

Sezon na dynię trwa, dlatego postanowiłam przygotować z nią babeczki! :) Jedne z najlepszych jakie jadłam, wilgotne, aromatyczne, mięciutkie, idealnie słodkie i ten mus z dyni, który świetnie komponuje się z cynamonem... po prostu trzeba je spróbować! Polecam na Halloween ;)

Składniki:

  • Na 16 małych babeczek:
    -190g mąki (1,5 szkl.)
    -2 jaja
    -280g musu dyni ( ok 1 i 1/4 szklanki)
    -3 łyżki oleju
    -125g cukru (0,5 szkl.)
    -1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    -szczypta soli
    -1 łyżeczka cynamonu

Dyniowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * Przygotowanie MUSU Z DYNI:
    Dynię pieczemy w kawałkach razem ze skórką w 190 stopniach ok 20 min. Potem wyjmujemy, chwilę czekamy, by lekko przestygła, następnie łyżką wyjmujemy miąższ, który później miksujemy blenderem, lub rozgniatamy widelcem na mus. Można go przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić :)
  • 2.
    Przygotowanie babeczek:
    Jaja ubijamy z cukrem. Dodajemy mus z dyni, potem olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Przekładamy do foremek silikonowych. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok. 25 min.
    SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy