1.Do mąki dodać tłuszcz, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Składniki posiekać i zagnieść kruche ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Każdą część ciasta upiec osobno w dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach ok. 25 na 36 cm 15 minut w temperaturze 170°C. Ciasto wyjąć z formy gdy będzie jeszcze ciepłe.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do rondelka i dusić na małym ogniu. Pod koniec dodać cukier, kwasek cytrynowy i galaretkę. Dusić na małym ogniu jeszcze chwileczkę. Ciepłe jabłka rozsmarować na jednym placku kruchego ciasta i przykryć drugim plackiem, lekko dociskając.
Orzechy zmielić i zalać gorącym mlekiem. Gotować, aż zgęstnieją i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć, dodać stopniowo cukier puder i orzechy. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek.
Ozdobić czekoladą startą na małych oczkach. Schłodzić.
Komentarze