Pizza z mąki żytniej z rukolą, sosem pomidorowym i serem brie

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Idealna pizza na cienkim, chrupiącym cieście z aromatycznym pomidorowym sosem.

  • 60 min

Składniki:

  • 30 gramów drożdży
    pół szklanki letniej wody
    pół szklanki letniego mleka
    dwie i pół szklanki mąki żytniej
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    szczypta soli
    pomidory: puszki lub świeże
    bazylia, oregano, pieprz
    czosnek
    cebula
    ser brie
    rukola
    pomidorki cherry
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto na pizze

Pizza z mąki żytniej z rukolą, sosem pomidorowym i serem brie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i mleku, dodajemy mąkę, sól oraz oliwę i wyrabiamy ciasto (co najmniej 5 minut!). Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie możemy przygotować sos: drobno pokrojoną cebulę podsmażamy z czosnkiem i przyprawami, dodajemy pomidory.
    Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, które polewamy sosem. Kładziemy ser. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 220C. Po wyjęciu pizzy z piekarnika, ozdabiamy rukolą i pomidorkami cherry. Smacznego!

Porady

Pamiętajmy, że ciasto z mąki żytniej nie wyrośnie tak bardzo, jak z mąki pszennej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Mąka żytnia Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować