Idealna pizza na cienkim, chrupiącym cieście z aromatycznym pomidorowym sosem.
60 min
Składniki:
30 gramów drożdży
pół szklanki letniej wody
pół szklanki letniego mleka
dwie i pół szklanki mąki żytniej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli
pomidory: puszki lub świeże
bazylia, oregano, pieprz
czosnek
cebula
ser brie
rukola
pomidorki cherry
Pizza z mąki żytniej z rukolą, sosem pomidorowym i serem brie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w wodzie i mleku, dodajemy mąkę, sól oraz oliwę i wyrabiamy ciasto (co najmniej 5 minut!). Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie możemy przygotować sos: drobno pokrojoną cebulę podsmażamy z czosnkiem i przyprawami, dodajemy pomidory.
Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, które polewamy sosem. Kładziemy ser. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 220C. Po wyjęciu pizzy z piekarnika, ozdabiamy rukolą i pomidorkami cherry. Smacznego!
Porady
Pamiętajmy, że ciasto z mąki żytniej nie wyrośnie tak bardzo, jak z mąki pszennej!
Komentarze