Babeczki z czekoladą i kremem kawowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Fantastyczne połączenie kwaśnego dżemu z pomarańczy, delikatnego kawowego kremu i gorzkiej czekolady.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 300 gramów mąki
    200 gramów masła
    100 gramów cukru pudru
    2 żółtka
    sól
    200 gramów śmietany 36%
    250 gramów serka mascarpone
    3 łyżki mocnej kawy
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    łyżeczka cukru wanilinowego
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
    pół szklanki mleka
    dżem pomarańczowy
    owoce do ozdobienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z czekoladą i kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta: masło kroimy na małe kawałeczki, dodajemy mąkę, żółtka, cukier puder i sól. Mieszamy i wkładamy do lodówki, przynajmniej na godzinę. Po tym czasie wkładamy ciastem foremki (uprzednio posmarowane masłem i oprószone bułką tatrą). Piec w temperaturze 180C do momentu, kiedy babeczki będą miały złoty kolor.
  • 2. Ubijamy śmietanę, następnie mieszamy ją z mascarpone, kawą, kakaem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym (najlepiej mikserem na najniższych obrotach).
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem mleka
  • 4. Babeczki wyjmujemy z foremek. Zaczynamy od warstwy czekolady, którą rozprowadzamy po całej ich wewnętrznej powierzchni. :) Następnie dodajemy po łyżeczce dżemu pomarańczowego i krem kawowy. Ozdabiamy wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować