1.Na początku rozpuszczamy drożdże w wodzie, potem wsypujemy sól, cukier, mąkę. Mieszamy, a następnie urabiamy ciasto. gdy już będzie ładnie ugniecione dodajemy oliwę i znów razem ugniatamy. Przykrywamy ciasto w naczyniu ścierką i czekamy aż urośnie.
2.Składniki jakie mają się znaleźć na pizzy zależą od nas. W moim przypadku sa to najczęściej cebula, kiełbasa, pieczarki. (Możemy te składniki wcześniej podsmażyć na patelni a cebulkę poddusić).
3.Pulchne ciasto drożdżowe wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na to smarujemy sos, wykonany z koncentratu zmieszanego z majonezem i rozdrobnionym czosnkiem.
4.Wybrane składniki układamy na powierzchni ciasta, lekko wciskając do środka. (Nie dodajmy jeszcze sera). Wkładamy pizzę do rozgrzanego piekarnika do 220* i pieczemy przez 15 minut, po czym wyciągamy, dodajemy starty ser i wkładamy na 5 minut.
5.Wykładamy gotowa pizzę.
6.Sos czosnkowy: Mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy rozdrobniony czosnek i bazylię. Wkładamy do naczynia ze szczelnym przykryciem i odkładamy na chwilę do lodówki.
Smacznego
Porady
Ser mozna pokroic też w kostki, tak robi moja mama. Wtedy to rozpływa się w ustach po ugryzieniu.
Komentarze