Murzynek Mamy

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Takie samo ciasto kiedyś piekła moja mama. Korzystała ze sprawdzonego przepisu! Jest to najlepszy Murzynek, jakikolwiek jadłam - mocno czekoladowy, wilgotny i puszysty. Naprawdę nie ma sobie równych! Przepis podaję oryginalny, bez żadnych modyfikacji i ulepszeń - nie trzeba nic w nim zmieniać!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (Mała keksówka)
    1 szklanka mąki
    25 dag margaryny
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    5 łyżek wody
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Ciasto czekoladowe Desery

Murzynek mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0iusbt9 1. Margarynę rozpuścić z 3 łyżkami wody, cukrami i kakao.
    Podgotować 3 minuty (na małym ogniu).
    Odlać 1/2 szklanki masy na polewę.
  • image-13c9n8c 2. Resztę ostudzić i dodać do niej 2 łyżki wody, żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Całość wymieszać.
    Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do reszty składników.
  • image-1j22mck 3. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (ja wyściełam papierem do pieczenia).
  • image-1045i0i 4. Piec 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
    (Piekę kilka minut mniej w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka".)
  • image-12ov3bj 5. Masę na polewę lekko podgrzać i posmarować nią wierzch ostudzonego ciasta.
    (Ja to robię jak ciasto jest jeszcze ciepłe.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować