Sernik jest pysznym deserem na upalne dni i przysmakiem urodzinowym.
30 min
Składniki:
Na spód 200 g biszkoptów
Masa serowa: 4 serki homogenizowane, 1 szkl. cukru pudru, 1/2 cukru waniliowego, 25 g żelatyny, 2 galaretki,
Na wierzch delicje
Sernik na zimno z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Galaretki rozpuścić razem w 2 szkl. wody
2. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody. Wymieszać i odstawić na około 20 minut. Po 20 minutach dodać szklankę gorącej przegotowanej wody. Należy to wystudzić i uważać, by nie zrobiły się grudki.
3. Serki, cukier puder i cukier waniliowy wymieszać, dodać do tego wystudzoną, ale nie stężoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
4. Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkopty, rozprowadzić na nich masę, następnie ułożyć delicje, lekko wciskając do środka i od razu włożyć do lodówki, by ser stężał.
5. Gdy galaretka zacznie tężeć, polać nią nasz torcik. Smacznego :)
Porady
Możemy użyć gotowej masy serowej, którą dostaniemy w jakimkolwiek markecie
Komentarze