Pizza Campagna

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rustykalna pizza z charakterem, inspirowana sielanką włoskiej prowincji, słodyczą dojrzałych pomidorów i smakiem prawdziwych, wiejskich jaj.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka chlebowa: 0.5 kilograma
    - drożdże suszone: 7 gramów
    - sól morska: 1 łyżeczka
    - miałki cukier: 1 łyżeczka
    - oliwa extra virgin: 2 łyżki
    - letnia woda: 300 mililitrów

    - pomidory bez skórki w puszce: 2 sztuki
    - czosnek ząbki: 4 sztuki
    - bazylia pęczek: 1 sztuka
    - oregano suszone: 2 łyżeczki
    - sól morska: 1 szczypta
    - czarny pieprz: 1 szczypta

    - jaja z chowu ekologicznego: 4 sztuki
    - mozarella: 250 gramów
    - kiełbasa ventricina (można zastąpić chorizo): 100 gramów
    - pieczarki średniej wielkości: 4 sztuki
    - oliwki czarne: 10 sztuk
    - zielona pietruszka: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza campagna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszaj z 2 łyżkami wody, oliwą i cukrem. Odstaw na kilka minut.
  • 2. Mąkę z solą przesiej na czysty blat, zrób wgłębienie, wlej gotowy zaczyn i wodę. Powoli mieszaj zagarniając do zagłębienia coraz więcej mąki (ręką lub widelcem) aż powstanie zwarta, lekko grudkowata masa nadająca się do wyrabiania.
  • 3. Posyp ręce mąką, wyrabiaj ciasto przez 10 minut rozciągając je jedną ręką od siebie, a drugą do siebie. Kiedy powstała masa będzie sprężysta i dość klejąca, uformuj kulę. Następnie posmaruj ją odrobiną oliwy z oliwek, włóż do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • 4. W między czasie weź mały garnek, wlej 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia i wrzuć obrane, lekko rozgniecione ząbki czosnku (uważaj, żeby czosnek się nie przypalił!). Następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki, listki bazylii i gotuj na małym ogniu przez 15 minut albo do momentu aż sos zgęstnieje, a pomidory się rozpadną. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Wyjmij całe ząbki czosnku, a dla uzyskania gładkiej konsystencji sos możesz przetrzeć przez sito.
  • 5. Kiedy ciasto odpowiednio wyrośnie (powinno podwoić swoją objętość), połóż je na obsypanym mąką blacie i wyrabiaj przez kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Ciasto podziel na dwie części (wyjdą z niego 2 duże pizze) lub 3, w zależności od wielkości blachy i uformuj z nich kule. Każdą kulę rozciągnij tak, aby w cieście nie było dziur i jak najbardziej rozciągnięte ciasto połóż na oprószonej mąką blasze. Spód do pizzy rozprowadź dokładnie na blasze, uważając na to, aby w cieście nie było dziur.
  • 6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ciasto polej 4 lub 5 łyżkami sosu pomidorowego, dodaj porwaną w rękach mozarellę, pokrojoną kiełbasę, pokrojone w plastry pieczarki, oliwki i listki zielonej pietruszki. Włóż pizzę do nagrzanego piekarnika, a po 20 minutach wyjmij, wbij po 2 jajka na każdą pizzę i piecz kolejne 5 minut. Pizza Campagna gotowa! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować