Piróg biłgorajski - Krupniak

4.5 (164 ocen)

est to wytrawny wypiek z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu i skwarków. Piróg wypieka się bez skórki (piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce. Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego.

Składniki:

  • Składniki farszu:
    500 g ziemniaków
    300 g kaszy gryczanej palonej
    200 g tłustego twarogu
    3/4 szkl. kwaśnej śmietany (22%)
    100 g skwarków z boczku (lub słoniny)
    1 łyżka suszonej mięty
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    sól i czarny pieprz do smaku

    Składniki ciasta:
    500 g mąki pszennej (u mnie 200 g mąki pełnoziarnistej + 300 g mąki typ 650)
    200 g masła
    40 g świeżych drożdży
    200 ml kwaśnej śmietany (22%)
    3 jajka
    1 łyżka cukru
    1 jajko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Piróg biłgorajski - krupniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piróg biłgorajski. Krupniak 1. Przygotowanie ciasta i piroga:
    Drożdże połączyć z cukrem, gdy się upłynnią dodać śmietanę i jajka - dokładnie wymieszać.
    Do mąki dodać zimne masło, posiekać nożem, aby składniki dobrze się połączyły.
    Do mąki i masła dodać wcześniej przygotowane płynne składniki i zagnieść ciasto.
    Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
    Schłodzone ciasto podzielić: 2/3 ciasta użyć do wyłożenia blaszki, 1/3 użyć na wierzch piroga.
    Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.
    Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć spód i brzegi rozwałkowanym ciastem, które należy dokładnie docisnąć do formy.
    Następnie nałożyć zimny farsz, który trzeba wyrównać i wygładzić łyżką. Farsz powinien lekko odstawać od ścianek blaszki, aby można było wcisnąć tam ciasto nakrywające piróg z góry.
    Rozwałkować pozostałe ciasto i przykryć nim farsz. Za pomocą noża wsunąć brzegi ciasta między farsz, a brzegi foremki.
    Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piróg piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piróg biłgorajski

To może cię zainteresować