Pikle

4.51 (154 ocen)

  • 60 min

Idealne na zimę fajne ogórki :-)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szkalnki wody
    1 skzlanka octu
    1 łyzka soli
    4 łyżki cukru
    1 łyżka gorczycy
    1 liść laurowy
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 kg ogórków dużych
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pikle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję sól, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę. Zalewę zagotowuję. Ogórki obieram, kroję na cztery części, wydrążam środki z pestkami. Ogórki układam w słoikach, zalewam zalewą, zakręcam. Gotuję w garnku z wodą do wysokości 3/4 słoików 10 minut od zagotowania.
    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować