Warzywne pikle

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Idealny dodatek do dań mięsnych, który w zimie przypomni nam o cieple lata :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Warzywa:
    cukinia
    cebula
    marchewka
    papryka

    Zalewa:
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki musztardy rosyjskiej
    ziele angielskie
    liście laurowe
    gorczyca
    olej (jeśli do pikli dodajemy paprykę)
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Warzywne pikle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Składniki na zalewę wymieszać w garnku i zagotować. Do każdego słoika dodać liście laurowe, gorczycę i ziele angielskie.
  • 2. 2. Warzywa umyć, pokroić i ułożyć ściśle w słoikach następnie zalać ciepłą zalewą pozostawiając miejsce na 2 łyżki oleju.
  • 3. 3. Przetwory pasteryzować maksymalnie 10 minut.

Porady

Oczywiście warzywa można mieszać w dowolnej konfiguracji, można dodać na przykład dynie, kalafior, kukurydzę czy ogórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować