Pikantna pierś drobiowa na maślance

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pikantna pierś drobiowa na maślance może być doskonałą propozycją na niedzielny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • – 2 duże piersi z kurczaka
    – 1 szklanka maślanki
    – pół szklanki mąki pszennej
    – pół szklanki bułki tartej PANKO
    – 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
    – 3 łyżki masła

    Na mix przypraw potrzeba:

    – 1 łyżeczka soli
    – 2 łyżeczki mielonego chili lub ostrej papryki
    – 1 łyżka sproszkowanego czosnku
    – 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
    – 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki (może być wędzona dla podkręcenia smaku)
    – 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantna pierś drobiowa na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Do torebki typu ziplock, lub zwykłej spożywczej torebki wlewamy maślankę i dodajemy jedną łyżkę przygotowanej meiszanki przypraw. Dodajemy oczyszczone piersi z kurczaka przekrojone dodatkowo na dwie części. Zamykamy torebkę, delikatnie potrząsamy. Marynujemy kurczaka przez minimum 1 godzinę w lodówce. Idealnie marynujemy do 6 godzin.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blachę wykładamy papierem pergaminowym, nie folią aluminiową, bo kurczak będzie przywierał. Na papierze pergaminowym układamy kawałeczki masła i pozostawiamy do roztopienia w czasie gdzy piekarnik się nagrzewa. Po tym jak małso się roztopi wyjmujemy blachę.
  • 3. W osobnym naczyniu mieszamy bułkę tartą PANKO, mąkę pszenną, kukurydzianą i łyżeczkę przypraw. Przekładamy wszystkie wymieszane składniki do osobnej torebki ziplock.
  • 4. Kurczaka wyjmujemy z torebki z marynatą. Odsączamy nadmiar marynaty i osuszamy lekko kurczaka ręcznikiem papierowym. Przekładamy piersi do drugiej torebki z miksem przygotowanej uprzednio panierki. Torebkę zamykamy i potrząsamy, pilnując by piersi drobiowe pokryły się panierką ze wszystkich stron. Następnie układamy je na blasze.
  • 5. Dodatkowo piersi z kurczaka obsypujemy na wierzchu pozostałą panierką pozostałą mieszanką przypraw. Pieczemy w 200 C. przez ok. 40-45 minut, zależnie od wielkości kawałków mięsa. Na 10 minut przed końcem pieczenia piersi skrapiamy roztopionym masłem, by się ładnie zarumieniły.
  • 6. Pikantna pierś drobiowa na maślance idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków i surówki z pora.

Porady

Jeśli nie mamy maślanki możemy do 1 szklanki mleka dodać łyżkę stołową białego octu. Mieszamy i podgrzewamy w mikrofali dwa razy po 35 sekund. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Maślanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować