Wypróbowane więc mogę polecić z czystym sumieniem ^^
Składniki:
1 mała podwójna pierś z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych (400g)
4 duże pieczarki (pokrojone w plasterki)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (u mnie złocista)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3 łyżeczki włoskiej przyprawy ziołowo-warzywnej z czosnkiem i chili (ja miałam Aglio,Olio e Chili)
3 garście sera żółtego startego na tarce o grubszych oczkach
sól i pieprz świeżo mielone wg. uznania
masło do wysmarowania blaszki lub naczynia zaroodpornego
Pierś kurczaka w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z umytych i osuszonych piersi kurczaka odcinamy polędwiczki i każdą kroimy na pół po przekątnej żeby wyszły 4 porcje. Każda porcję lekko rozbijamy tłuczkiem.Przyprawiamy przyprawą do kurczaka,czosnkiem granulowanym i przyprawą do kurczaka z obu stron.
2.Do miski wlewamy pomidory dodajemy pieczarki,czosnek posiekany,bazylię,włoską przyprawę,troszkę soli oraz pieprzu.Całość mieszamy.
3.Na wysmarowaną masłem blaszkę wykładamy część pomidorów na nie układamy porcje mięsa,na mięso wylewamy resztę pomidorów.Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180*C grzanie góra 30 minut.Po upływie tego czasu odkrywamy folię ,dodajemy po całości ser żółty i zapiekamy jeszcze bez przykrycia do rozpuszczenia się sera i gotowe.
Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego . . . . .
Komentarze