Pierożki do barszczu

4.46 (174 ocen)

Pierożki można odgrzewać w piekarniku. Podajemy je do barszczu czerwonego.Doskonałe tak na jeden kęs by zaspokoić małego ”głoda”.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 dag drożdży,
    - Płaska łyżeczka cukru,
    - Około 2 szklanki mąki,
    - ½ łyżeczki soli,
    - 100 g margaryny,
    - 3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany,
    - 2 żółtka,
    - 1 jajko,
    - Kminek,
    - Białko do smarowania

    Farsz:
    - 300 g mielonego mięsa,
    - 200 g kapusty białej,
    - 1 cebula, i ząbek czosnku
    - Sól pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

4.46 (174 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Przystawki Paszteciki

Pierożki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z łyżką śmietany i cukrem. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy tłuszcz i razem siekamy. Dokładamy rozrobione drożdże oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około 40 minut do podrośnięcia przykryte ściereczką.

    Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm . Wykrawamy z niego koła i nakładamy nadzienie. Sklejamy pierożki. Smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około 25 minut do zrumienienia.
  • 2. FARSZ:
    Kapustę gotujemy, odcedzamy, studzimy i drobno kroimy. Cebule kroimy w kostkę, rumienimy na oleju. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso. Razem smażymy. Dokładamy kapustę i doprawimy do smaku. Gotowy farsz studzimy i napełniamy nim pierożki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować