MINI PIEROŻKI Z MIĘSEM - DO BARSZCZU

4.5 (196 ocen)

  • 12 min

Pierogi te podaję do czerwonego barszczu zamiast uszek których przygotowanie zabiera więcej czasu. Taki barszcz z pierożkami uwielbiają moje dzieci. Pierożki te możemy również podawać okraszone cebulką.

  • 12 min

Składniki:

  • Farsz:
    ok. 1 kg wołowiny
    1 - liście laurowe
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    1-2 zabki czosnku
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek korzenia selera
    1 cebula
    1/2 lyżeczki soli

    1 cebula
    olej
    1 mała kajzerka lub 2-3 łyżki tartej bułki
    sól, pieprz


    Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1 żółtko
    4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki dosyć ciepłej wody
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Mini pierożki z mięsem - do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć włożyc do garnka wraz z obranymi jarzynami, listkiem laurowym, zielem angielskim, sola i pieprzem. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Pozostawić mięso do wystygnięcia (nie wyciągać z wywaru).
  • image-0q668ut 2. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju.Kajzerkę namoczyc w wodzie po czym dobrze odcisnąć. Mięso pokroić na kawalki, wraz z cebulą, kajzerką i marchewką zmielić w maszynce.Doprawić solą i pieprzem. Jeśli potrzeba możemy dolać wywaru lub bulionu tak aby mięso nie bylo za suche, wyrobić na jednolita masę.
  • 3. Ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, wodę i sól. Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Jeśli potrzeba podsypywać mąką.Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto "odpoczęło"
  • image-1w6uxbv 4. Następnie partiami rozwałkowywać ciasto i literatką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz łyżeczką.
  • image-18s253q 5. Sklejać pierożki.
  • 6. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
  • 7. Można delikatnie polać roztopionym masłem aby sie nie skleiły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować