Pierogi te podaję do czerwonego barszczu zamiast uszek których przygotowanie zabiera więcej czasu. Taki barszcz z pierożkami uwielbiają moje dzieci. Pierożki te możemy również podawać okraszone cebulką.
12 min
Składniki:
Farsz:
ok. 1 kg wołowiny
1 - liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1-2 zabki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
1 cebula
1/2 lyżeczki soli
1 cebula
olej
1 mała kajzerka lub 2-3 łyżki tartej bułki
sól, pieprz
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 żółtko
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1/2 szklanki dosyć ciepłej wody
sól
Mini pierożki z mięsem - do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć włożyc do garnka wraz z obranymi jarzynami, listkiem laurowym, zielem angielskim, sola i pieprzem. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Pozostawić mięso do wystygnięcia (nie wyciągać z wywaru).
2.Cebulę pokroić i zeszklić na oleju.Kajzerkę namoczyc w wodzie po czym dobrze odcisnąć. Mięso pokroić na kawalki, wraz z cebulą, kajzerką i marchewką zmielić w maszynce.Doprawić solą i pieprzem. Jeśli potrzeba możemy dolać wywaru lub bulionu tak aby mięso nie bylo za suche, wyrobić na jednolita masę.
3.Ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, wodę i sól. Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Jeśli potrzeba podsypywać mąką.Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto "odpoczęło"
4.Następnie partiami rozwałkowywać ciasto i literatką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz łyżeczką.
5.Sklejać pierożki.
6.Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
7.Można delikatnie polać roztopionym masłem aby sie nie skleiły.
Komentarze