Pierogi z pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz
Umyte pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i udusiłam na łyżce masła. Gdy odparowała woda dodałam drobniutko pokrojoną w kostkę cebulę. Posoliłam, popieprzyłam, dusiłam aż cebula zrobiła się miękka. Zostawiłam do ostygnięcia. Do letnich pieczarek dodałam starty żółty ser - wymieszałam
Ciasto
Z podanych składników zagniatam. Ciasto ma być pulchne. Przykrywam ściereczką i odkładam na kilka minut by ciasto odpoczęło. Ciasto podsypuję mąką i wałkuje - wykrawam krążki szklanką. Nadziewam farszem - sklejam. Wkładam na posolony wrzątek. Od wypłynięcia pierogów na powierzchnię gotuję ok 4 - 5 minut
Komentarze