Pierogi z pieczarkami i żółtym serem

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.

Pierogi mogę jeść często, te polecam szczególnie

  • 2 godz.

Składniki:

  • Farsz

    1 kg pieczarek, ok 20 dag sera żółtego, cebula, masło, sól, pieprz

    Ciasto

    1 kg mąki,1 jajko, ok 1,5 szkl ciepłej wody, ok 4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz

    Umyte pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i udusiłam na łyżce masła. Gdy odparowała woda dodałam drobniutko pokrojoną w kostkę cebulę. Posoliłam, popieprzyłam, dusiłam aż cebula zrobiła się miękka. Zostawiłam do ostygnięcia. Do letnich pieczarek dodałam starty żółty ser - wymieszałam

    Ciasto

    Z podanych składników zagniatam. Ciasto ma być pulchne. Przykrywam ściereczką i odkładam na kilka minut by ciasto odpoczęło. Ciasto podsypuję mąką i wałkuje - wykrawam krążki szklanką. Nadziewam farszem - sklejam. Wkładam na posolony wrzątek. Od wypłynięcia pierogów na powierzchnię gotuję ok 4 - 5 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować