Pierogi z pieczarkami i żółtym serem

4.5 (162 ocen)

Pierożki z pieczarkami i z żółtym serem,to moja propozycja świąteczna.

Składniki:


  • 1/2 szklanki żółtego sera,startego
    1 1/2 szklanki mąki
    1 1/2 szklanki pokrojonych pieczarek
    sól,pieprz
    1 szklanka wrzątku
    ok. 2 łyżki masła
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki podsmaż na rozgrzanym maśle,odstaw do ostygnięcia.
    Przełóż je do miseczki i wymieszaj z serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Mąkę przesiej,dodaj szczyptę soli,wodę i dokładnie wymieszaj.Kiedy mąką wchłonie wodę wyrób gładkie ciasto.
    Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj krążki np szklanką.
    Na każde kółko nakładaj kopiastą łyżeczkę farszu,sklej pierożka.
  • 3. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i oleju. Pierożki wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj około 2 minuty od wypłynięcia

Porady

Gotowe pierożki możesz podawać polane masełkiem,startym serem,dobrze też smakują odgrzane na patelni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować