• Pierogi z mąki żytniej

    Dodane przez: adela7

  • Zdrowy , pożywny posiłek......

  • Składniki

    CIASTO
    3 szklanki mąka żytnia,
    woda,
    1 sztuka jajka,
    2 łyżki oliwa z oliwek,
    Sól,
    FARSZ
    20 dkg kasza gryczana,
    25 dkg boczek wędzony,
    1 sztuka cebula,
    3 sztuki jajka gotowane na twardo,
    2 sztuki jajka - surowe,
    Sól,
    pieprz czarny mielony
    1 łyżka oliwa do smażenia

  • Sposób przygotowania

    1.

    1. Make przesiać do miski , zrobić dołek, wbić jajka ,wlać oliwę . Wyrabiać ciasto dolewając tyle wody żeby ciasto było elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć żeby nie wysychało.

    2.
    Pierogi z mąki żytniej - krok 2

    2. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Obraną cebulę i boczek pokroić. Na oliwie przesmażyć boczek, dodać cebulę. Ugotowane jajka pokroić, dodać do kaszy. Wlać podsmażony boczek z cebulą, wbić surowe jajka , doprawić solą ,pieprzem. wymieszać dokładnie .

    3.

    Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Przyrządem do pierogów wykrawać kółka , nakładać po łyżeczce farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia . Odcedzić , polać tłuszczem i podawać.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    konkurs_jubileusz
  • 0 komentarzy

Dodane przez: adela7

adela7 250

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-08-24T08:29:30+02:00

335 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »