Pierogi z jagodami

4.5 (194 ocen)

Uwielbiam pierogi na słodko, moim zdaniem najlepiej smakują na zimno, polecam :)

Składniki:

  • ciasto:

    35 dag mąki pszennej
    pół szklanki ciepłej wody
    2 łyżki oleju
    jajko

    nadzienie:

    szklanka jagód
    łyżeczka cukru
    łyżeczka bułki tartej

    jogurt naturalny lub śmietana do polania
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy.

    Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka o średnicy mniej więcej 5 cm.
  • 2. Umyte jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą.

    Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy pierogi.

    Odkładamy na blat wysypany mąką.
  • 3. Gdy wszystkie będą zlepione wrzucamy je (najlepiej partiami ) do gotującej się wody delikatnie mieszając by się nie pozlepiały.

    Za pomocą cedzaka wyjmujemy je po upływie około 6 minut.
  • 4. Idealnie smakują ze śmietaną wymieszaną z cukrem.
    Smacznego :)

Porady

Dla osób dbających o linię polecam podawać z jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować