Pierogi ruskie

4.5 (152 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjne ruskie pierogi jakich nauczyła mnie mama i babcia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    szczypta soli
    1,5 szklanki ciepłej wody
    1/2 szklanki zimnej wody
    1łyżka oleju
    Farsz:
    1 kg sera białego półtłustego
    10 małych ziemniaków
    2 duże cebule
    pieprz czarny mielony
    sól
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi ruskie 1. Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i ubijamy bardzo dokładnie tłuczkiem. Ser miksujemy i mieszamy z ziemniakami. Na patelni podsmażamy drobno posiekana cebulkę i dodajemy do farszu. Dodajemy dość dużo pieprzu i soli do smaku.
    Na stolnicy zagniatamy ciasto z mąki, wody i soli. Najpierw wlewamy do ciasto ciepłą wodę a dopiero później zimną. Ciasto należ bardzo cienko rozwałkować i wykroić szklanką kółka. Do każdego kółeczka wkładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
  • ruskie pierogi 2. Takie pierożki rzucamy na gorącą wodę z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż wypłyną. Można jeść takie prosto ugotowane lub podsmażone na maśle na patelni. Mniam . Bardzo polecam.

Porady

Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać więcej mąki, jednak polecam dobrze je wyrobić i pozostawić żeby było takie dość miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować