Pierogi karelskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonujemy ciasto : make żytnią mieszamy z maka pszenną i szczyptą soli, dodajemy wode i wyrabiamy ciasto. Przygotowujemy nadzienie : szklanke ryżu gotujemy na wodzie z sola . Gdy woda odparuje dolewamy mleko , gotujemy aż ryż wchłoni mleko (na papke) dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy na ok 12 części ,rozwałkowujemy każdą na kształt owalu . Na każdy wykładamy po 1,5 łyżki nadzienia i zawijamy na kształt harmonijki . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 250 stopni ok 15-20 min . Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika , smarujemy brzegi roztopionym masłem i wkładamy do garnka z pokrywką w celu zmiękniecia. Podajemy z masłem jajecznym (2 jajka ugotowane na twardo wymieszane z 200 g masła) lub bezpośrednio po odgrzaniu.
Porady
Można je przygotować również z nadzieniem marchewkowym lub z ziemniaków
Komentarze