Pierogi karelskie

4.49 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min

prosto z Finlandii

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki maki żytniej , szklanka mąki pszennej, szklanka wody , ryż krótkoziarnisty , litr mleka, masło
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi karelskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonujemy ciasto : make żytnią mieszamy z maka pszenną i szczyptą soli, dodajemy wode i wyrabiamy ciasto. Przygotowujemy nadzienie : szklanke ryżu gotujemy na wodzie z sola . Gdy woda odparuje dolewamy mleko , gotujemy aż ryż wchłoni mleko (na papke) dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy na ok 12 części ,rozwałkowujemy każdą na kształt owalu . Na każdy wykładamy po 1,5 łyżki nadzienia i zawijamy na kształt harmonijki . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 250 stopni ok 15-20 min . Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika , smarujemy brzegi roztopionym masłem i wkładamy do garnka z pokrywką w celu zmiękniecia. Podajemy z masłem jajecznym (2 jajka ugotowane na twardo wymieszane z 200 g masła) lub bezpośrednio po odgrzaniu.

Porady

Można je przygotować również z nadzieniem marchewkowym lub z ziemniaków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować