Pieróg z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy wysypujemy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli , drożdże i wyrabiamy ciasto dodając ciepłą wodę ok. pół szklanki ciasto powinn oodchodzić od ręki. Na koniec wyrabiania dodajemy 2 łyżki oleju, odstawiamy na ok 20 min w ciepłe miejsce.
Farsz:
pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry, paprykę myjęmy, kroimy w drobną kostkę i zesmażamy razem z pieczarkamiaby woda wyparowała. studzimy.
Brokół dzielimy na rożyczki i blanszujemy we wrzącej wodzie. pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach margaryny. ser żółty tarkujemy (grube oczka), szynkę kroimy w kostkę.
Sos czosnkowy:
czosnek wyciskamy i mieszamy ze śmietaną, majonezem i przyprawami.
kiedy ciasto urośnie dzielimy je na 3 lub 4 części. każdą część wykładamy na okrągłą blaszkę i na połowę dajemy przygotowane składniki 1/3 z każdego i formujemy pieroga. wierzch smarujemy koncentratem i posypujemy ziołami. Pieczemy ok 20 min w temp. 180 stopni. Smacznego.
Komentarze