Pieróg z pieca

4.48 (153 ocen)

  • 30 min

Jadlam takie danie w restauracji, lecz troszkę je wzbogaciłam.Pychota, polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • -mąka pszenna 2 szkl
    - drożdże 5g(pół kostki)
    - mleko 0,5 szkl
    -koncentrat pomidorowy 2 łyżki
    -olej 2 łyżki
    -pieczarki 30 dag
    - szynka konserwowa ok 15 dag
    - papryka czerwona 1 szt
    - brokół 1 szt
    - kukurydza 1 puszka
    - ser żółty 25dag (kostka)
    - pierś z kurczaka 0,5 kg
    - zioła prowansalskie
    - sos czosnkowy( śmietana, majonez,czosnek, sól, pieprz, papryka słodka.
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieróg z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy wysypujemy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli , drożdże i wyrabiamy ciasto dodając ciepłą wodę ok. pół szklanki ciasto powinn oodchodzić od ręki. Na koniec wyrabiania dodajemy 2 łyżki oleju, odstawiamy na ok 20 min w ciepłe miejsce.
    Farsz:
    pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry, paprykę myjęmy, kroimy w drobną kostkę i zesmażamy razem z pieczarkamiaby woda wyparowała. studzimy.
    Brokół dzielimy na rożyczki i blanszujemy we wrzącej wodzie. pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach margaryny. ser żółty tarkujemy (grube oczka), szynkę kroimy w kostkę.
    Sos czosnkowy:
    czosnek wyciskamy i mieszamy ze śmietaną, majonezem i przyprawami.
    kiedy ciasto urośnie dzielimy je na 3 lub 4 części. każdą część wykładamy na okrągłą blaszkę i na połowę dajemy przygotowane składniki 1/3 z każdego i formujemy pieroga. wierzch smarujemy koncentratem i posypujemy ziołami. Pieczemy ok 20 min w temp. 180 stopni. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować