ciasto cappucino

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

skończyłam szkołę żywieniową, dlatego lubię gotować, najczęściej dla rodziny.to ciasto jest pyszne.polecam dla smakoszy.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -mąka pszenna niepełna szkl.
    - jaja 4szt
    - cukier 14 łyżek
    - cukier waniliowy 0,5 łyżeczki
    - proszek do piecz. 2 łyżeczki
    - kakao 8 łyżek
    Masa budyniowa:
    - mleko 2 szkl.
    - masło roślinne 250g
    - budyń śmietankowy 2 op.
    - cukier puder 8 łyżek
    Masa kawowa:
    - mleko 400ml
    - kawa cappucino 13łyżek
    - bita śmiet. śnieżka 2 op
    - żelatyna 20g
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem,
    stopniowo dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do piecz. następnie dodajemy cukier waniliowy i kakao cały czas miksujemy. ciasto wlewamy na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy ok 30 min w temp 180 stopni c. wystudzony nasączamy pączem (pół szkl mocnej
    kawy+ resztę alkoholu)
  • 2. Masa budyniowa:
    Budynie gotujemy na mleku, studzimy. Masło ucieramy z cukremi dodajemy
    powoli budyń i mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
  • 3. Masa kawowa: w zagotowanym mleku rozpuszczamy kawę i scgładzamy w lodówce. wsypujemy śniezkę i ubijamy. żelatynę rozpuszczamy w 3\4 szklance ciepłej wody, wlewamy do pianki i mieszamy. Wyłożyć na masę budyniową i szybko wkładamy do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować