Pieróg z babcinego zeszytu

0 (0 ocen)

Moja babcia ma to do siebie, że lubi i potrafi ugotować/upiec coś co syci, jest tego dużo i jest nie drogie. A ja staram się tego od niej nauczyć.

Składniki:

  • na ciasto:ok. pół litra mleka
    jedno jajko
    2 żółtka
    10dkg margaryny
    pół łyżeczki cukru
    5 dkg drożdży
    szczypta soli
    mąki ile zabierze
    farsz: kasza gryczana
    ziemniaki
    cebulka
    przyprawy
    jedno jajko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieróg z babcinego zeszytu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Między czasie z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 2 części.Jedną rozwałkujemy i wykładamy na natłuszczoną blachę (24x35) tak aby brzegi były też wylepione.
  • 2. Ugotowane i lekko przestudzone ziemniaki mieszamy z kaszą i usmażoną na rumiano cebulką. Wyrabiamy gładką masę dodając przyprawy. Farsz wykładamy na ciasto i przykrywamy pozostałym rozwałkowanym. Zlepiamy brzegi ciasta, tak aby stanowiło całość.

    Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Pieróg pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Porady

specjalnie nie podawałam ilości kaszy i ziemniaków, ponieważ jedni lubią więcej farszu niż ciasta, inni odwrotnie.Ja zgotowałam 4 woreczki kaszy i ziemniaki w 2 litrowym garnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować