Z babcinego kredensu

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Każdy ma jakieś wspomnienia z dzieciństwa związane z konkretnymi smakami. Moim rarytasem, który utkwił mi w głowie jest ciatso ręcznie ucierane z owocami

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 czubate szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    5 jajek (rozdzielić białka i żółtka))
    1/2 kostki margaryny (125g)
    1 łyżka smalcu
    1 łyżka śmietany
    cały proszek do pieczenia
    zsiadłe mleko (ewentualnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik

Z babcinego kredensu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • w przekroju 1. Ciasto robi się bardzo szybko. Jedyny sekret tego smaku to ręczne ucieranie tłuczkiem w donicy. Gdy zrobimy mikserem to wychodzi całkiem inna konsystencja ciasta, a to już nie ten smak.
    Margarynę, smalec,śmietanę, cukier, żółtka utrzeć w misce lub w makutrze tłuczkiem z okrągłą główką. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Powstała masa ma być gęsta ale w miarę lejąca. Jeśli takowa nie jest to dodajemy do tego zsiadłe mleko. Ubijamy pianę z białek z odrobiną cukru, dodać do masy i delikatnie łyżką wymieszać.
    Formę natłuścić i posypać bułką tarą, wyłożyć na to masę. Na wierzch układamy dowolne owoce. W naszym przypadku były to jabłka Renety pokrojone w ósemki.
    Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę, na spokojnie i bez termoobiegu.

    Życze wszystkim smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować