Piernikowo-czekoladowa zebra

4.5 (169 ocen)

Ciasto pachnące piernikiem ;))

Składniki:

  • Forma keksówka

    300g mąki
    200g masła
    250g cukru
    75g czekolady deserowej
    4 jajka
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka przyprawy do piernika
    5 łyżek wytrawnego białego wina
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    200g czekolady deserowej
    kilka łyżek śmietany 30%
    2 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernikowo-czekoladowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem , szczypta soli , cukrem waniliowym do puszystości , ucierając wbijać po jednym jajku
  • 2. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , przesiać do utartej masy , wymieszać , ciasto podzielić na dwie równe części
  • 3. Czekoladę połamać , stopić w kąpieli wodnej lub mikrofali
  • 4. Do jednej części ciasta dodać rozpuszczoną czekoladę i przyprawę do piernika
  • 5. Do drugiej części ciasta dodać wino
  • 6. Gotowe ciasto wykładać porcjami raz ciemne raz jasne
  • 7. Piec w 180*C około 60 minut do tak zwanego suchego patyka
  • 8. Czekoladę i śmietankę rozpuścić , polać gotowe ciasto , posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować