Piernikowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę , cukier, przyprawę do pierników, sodę,kakao wsypać do miski. Dodać jajka , miód , roztopioną margarynę. Razem zagnieść.Gotowe ciasto porcjami rozwałkować , jak najcieniej . Wykrawać ciasteczka foremką w kształcie serc. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w tem. 180 stopni , około 8 - 10 minut.
2.Gdy pierniczki wystygną możemy je polukrować i ozdobić według własnego uznania.Ja zrobiłam w nich dziurkę przed upieczeniem , żeby przewiązać w nich wstążeczkę . Można je wtedy powiesić na choince lub szyi ukochanej osoby jako medal.
3.Lukier : ubić 2 białka na sztywno , następnie nadal ubijając dosypywać cukier puder. Gdy lukier będzie bardzo gęsty , możemy podzielić go do kilku miseczek i dodać do nich np. kakao lub gotowy barwnik spożywczy .
Komentarze