Rolada z malinową śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuścić każdą osobno w 1/4 szklanki wody . Jedną pokroić w kostkę gdy zastygnie , natomiast do drugiej dodać żelatynę i gdy ubijemy śmietanę z cukrem pudrem , dodajemy do niej tężejącą galaretkę.
2.Ciasto : białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier kryształ i żółtka. Nadal ubijać. Gdy masa będzie puszysta delikatnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ciasto ok.15 min. w temp.180 stopni.Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon. Wystudzić.
3.Śmietanę ubić na sztywno , dodać cukier puder i tężejącą galaretkę z żelatyną. Drugą galaretkę pokroić w kostkę. Wystudzone ciasto ostrożnie rozwinąć , posmarować bitą śmietaną i posypać pokrojoną galaretką.Ponownie zwinąć w rulon. Gotową roladę posypać cukrem pudrem lub udekorować według własnego uznania. Przechowywać w lodówce.
Komentarze