Rolada z malinową śmietanką

0 (0 ocen)

Smaczna i prosta w wykonaniu.Smakuje wszystkim łasuchom.

Składniki:

  • 3 jajka, 1/2 szklanki cukru kryształu, 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 galaretki malinowe , 2 łyżeczki żelatyny, 1/2 litra śmietany 30 % , 2 łyżki cukru pudru

Rolada z malinową śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić każdą osobno w 1/4 szklanki wody . Jedną pokroić w kostkę gdy zastygnie , natomiast do drugiej dodać żelatynę i gdy ubijemy śmietanę z cukrem pudrem , dodajemy do niej tężejącą galaretkę.
  • 2. Ciasto : białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier kryształ i żółtka. Nadal ubijać. Gdy masa będzie puszysta delikatnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ciasto ok.15 min. w temp.180 stopni.Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon. Wystudzić.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno , dodać cukier puder i tężejącą galaretkę z żelatyną. Drugą galaretkę pokroić w kostkę. Wystudzone ciasto ostrożnie rozwinąć , posmarować bitą śmietaną i posypać pokrojoną galaretką.Ponownie zwinąć w rulon. Gotową roladę posypać cukrem pudrem lub udekorować według własnego uznania. Przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy