Ciasto piernikowa fantazja

4.5 (188 ocen)

Pyszny, fantazyjny i pięknie wyglądający piernik

Składniki:

  • Ciasto: proporcje na blaszkę 40x24 cm
    3 szklanki mąki tortowej
    5 całych jaj
    3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    1,5 łyżeczki sody, cynamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Przelać do blaszki i piec około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. Dla pewności sprawdzić patyczkiem czy aby napewno ciasto się upiekło.
    Ciasto pozostawić do wystudzenia. Nastepnie przekroić na 3 blaty.

    Ponadto:
    4-5 bananów
    puszka anansów pokrojonych w kostkę
    3 galaretki cytrynowe

    Banany pokroić wzdłuż na pół. Ananasy dobrze odcedzić na sitku. Galaretkę rozpuścić w 1200 ml gorącej wody. Pozostawić do stężenia.

    Masa straciatella:
    800 ml śmietanki kremówki 30%
    4 łyżki cukru pudru
    100 gram gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach
    2,5 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki gorącej wody

    Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, po czym odstawiamy do wystygięcia do temperatury pokojowej. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i miksujemy krótką chwilkę. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżeczki bitej śmietany, mieszamy i wlewamy ją do ubitej smietany i szybko miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie wsypujemy startą czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką.
    Ponadto:
    tabliczka mlecznej czekolady
    tabliczka białej czekolady
    Każdą czekoladę z osobna rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto piernikowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na pierwszy blat ciasta układamy pasek bananów i 2 paski ananasów i tak na zmianę. Zalewamy to tężejącą galaretką. Pozostawiamy do dokładnego stężenia i przykrywamy drugim blatem ciasta. Na to wylewamy masę straciatella. Po czym przykrywamy trzecim blatem ciasta. Na to robimy pałką od miksera kleksy z białej i mlecznej czekolady. Odstawiamy do lodówki do dokładnego schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować