Pyszne czekoladowe ciasto połączone z masą śmietankową z dodatkiem śliwek kalifornijskich i masą orzechową z dodatkiem rodzynek polany cudowną polewą czekoladowa tworzą wspólnie jedną cudowną całość.
2 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
1 kostki margaryny
3 łyżki mleka
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
3 łyżki kakao
5 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki
1 pojedynczy proszek do pieczenia
szczypta soli
MASA ŚMIETANKOWA:
750 ml kwaśnej śmietany
cukier waniliowi
1 śnieżka
2 łyżki żelatyny
10 sztuk śliwki kalifornijskiej
MASA ORZECHOWA
20 dkg orzechów włoskich
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 i 1/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
garść rodzynek
200 g masła
Nasączenie:
1/2 szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej
1 cukier waniliowy
Ciasto fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Margarynę, cukier, kakao, mleko rozpuścić gotować 3 minuty, wystudzić. Wystudzoną masę miksujemy kolejno dodając żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 minut do suchego patyczka. Studzimy.
2.Masa śmietankowa: Zimną śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śnieżką na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę w 1/2 szklanki wody oraz przekrojone na pół śliwki kalifornijskie.
3.Orzechy zmielić przez maszynkę, zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawić do wystudzenia. Ugotować budyń w 1 szklance mleka (na gęsto) dodając 3 łyżki cukru. Ostudzić. Utrzeć masło na puch,partiami dodawać przestudzony budyń, na końcu dodajemy sparzone orzechy oraz rodzynki.
4.Polewa: Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i rozpuszczamy gotujemy 2 minutki na koniec dodajemy kostki gorzkiej czekolady czekamy aż składniki całkowicie się połączą .
5.Ciasto przekrawamy na pół nasączyć, nałożyć masę śmietankową, przykryć 2 nasączonym biszkoptem, rozsmarować masę orzechową, polać polewą czekoladową na koniec posypać wiórkami kokosowymi i skórką kandyzowaną pomarańczową,
Komentarze