Ciasto fantazja

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszne czekoladowe ciasto połączone z masą śmietankową z dodatkiem śliwek kalifornijskich i masą orzechową z dodatkiem rodzynek polany cudowną polewą czekoladowa tworzą wspólnie jedną cudowną całość.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostki margaryny
    3 łyżki mleka
    1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
    3 łyżki kakao
    5 jajek
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 pojedynczy proszek do pieczenia
    szczypta soli

    MASA ŚMIETANKOWA:
    750 ml kwaśnej śmietany
    cukier waniliowi
    1 śnieżka
    2 łyżki żelatyny
    10 sztuk śliwki kalifornijskiej

    MASA ORZECHOWA
    20 dkg orzechów włoskich
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1 i 1/3 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    garść rodzynek
    200 g masła


    Nasączenie:
    1/2 szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej
    1 cukier waniliowy

    Polewa:
    10 dkg margaryny
    10 dkg cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

    Dodatkowo wiórka kokosowe i skórka kandyzowana pomarańczowa do posypania ciasta.


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Margarynę, cukier, kakao, mleko rozpuścić gotować 3 minuty, wystudzić. Wystudzoną masę miksujemy kolejno dodając żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 minut do suchego patyczka. Studzimy.
  • 2. Masa śmietankowa: Zimną śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śnieżką na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę w 1/2 szklanki wody oraz przekrojone na pół śliwki kalifornijskie.

  • 3. Orzechy zmielić przez maszynkę, zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawić do wystudzenia. Ugotować budyń w 1 szklance mleka (na gęsto) dodając 3 łyżki cukru. Ostudzić. Utrzeć masło na puch,partiami dodawać przestudzony budyń, na końcu dodajemy sparzone orzechy oraz rodzynki.
  • 4. Polewa: Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i rozpuszczamy gotujemy 2 minutki na koniec dodajemy kostki gorzkiej czekolady czekamy aż składniki całkowicie się połączą .
  • 5. Ciasto przekrawamy na pół nasączyć, nałożyć masę śmietankową, przykryć 2 nasączonym biszkoptem, rozsmarować masę orzechową, polać polewą czekoladową na koniec posypać wiórkami kokosowymi i skórką kandyzowaną pomarańczową,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa orzechowa Masa śmietanowa Orzechy Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować