Piernik drożdżowy z masą galaretkową

4.5 (178 ocen)

Przepis przywieziony z okolic Zakopanego.Piernik bardzo efektowny, łatwy do wykonania i juz po 2 dniach od upieczenia jest gotowy do konsumpcji.Smak piernika, powideł i masy z galaretką doskonale ze sobą współgrają i tworzą pyszne świąteczne ciasto.Polecam!!

Składniki:

  • Piernik:
    2,5 szklanki maki,
    2 przyprawy do piernika,
    7 jaj,
    1 szklanka cukru,
    1 szklanka miodu,
    1 szklanka oleju,
    10 dkg drożdży.

    Masa:
    2 budynie śmietankowe z cukrem,
    3 szklanki mleka,
    2 zielone galaretki,
    1,5 kostki masła.

    Polewa:
    1 tabliczka czekolady gorzkiej,
    2 łyżki mleka.

    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe lub marmolada-ok 1,5 słoiczka (ok 300g)
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciasto

Piernik drożdżowy z masą galaretkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto piernikowe 1. Piernik:
    Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika.Białka ubijamy na sztywną pianę.
    Żółtka ucieramy z 3/4 szklanki cukru,dodajemy olej i miód.
    Drożdże rozcieramy w pozostałym cukrze.Dodajemy do masy żółtkowej.Wsypujemy mąkę z przyprawami i miksujemy do połączenia się składników.
    Na koniec dodajemy po łyżce piany.Ciasto dzielimy na 2 części i wylewamy do blaszek (22x32).Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut.Studzimy.
  • 2. Masa:
    Budynie gotujemy w podanej ilości mleka.Studzimy.
    Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody.Odstawiamy, zeby lekko stężały.
    Masło rozcieramy, dodajemy po łyżce budyniu.Gdy masło połączy się z budyniem wlewamy stopniowo tężejącą galaretkę i miksujemy.
  • 3. Przekładamy ciasto.
    Pierwsze ciasto piernikowe układamy w blaszce, smarujemy powidłami, na powidła wylewamy połowę masy,przykrywamy piernikiem,smarujemy powidłami i wylewamy drugą warstwę masy.

    Piernik-powidła-masa-piernik-powidła-masa-polewa.
  • 4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.Gdy czekolada przestygnie dekorujemy nia wierzch ciasta.
    Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzien, zeby ciasto przeszło smakiem.

Porady

Do tego piernika polecam też polewę: 10 krowek, 1/2 kos margaryny, 3 łyzki wody. Wszystko rozpuscic i wystudzic. Zimną polac ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Drożdże Przyprawy Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować