Pierniczki nie tylko na choinkę

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszne aromatyczne pierniczki

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g masła
    400 g miodu
    250 g cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka zmielonych goździków
    2 łyżeczki sody
    3 łyżki oleju
    3 jajka
    1 kg maki
    przyprawa do piernika
    cukier wanilijowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki nie tylko na choinkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, miód, kakao zagotować, pozostawić do wystygnięcia.
  • 2. Jajka ubić z cukrem waniliowym, dodać to zimnej masy,
  • 3. Do masy dodać wszystkie pozostałe składniki ( goździki, przeprawy do piernika, sodę, olej, mąkę) wyrobić jednolite ciasto. Pozostawić na całą noc w chłodnym miejscu. Ciasto powinno stwardnieć
  • 4. Nastepnego dnia po kawałku ciasta rozgrzać w dłoniach, rozwałkowac na gróbość ok 0,5 cm i wykrawać foremkami rózne świateczne kształty.
  • 5. Piec w piekarniku rogrzanym uprzednio do tem. 160 stopni przez 15 minut.
  • 6. upieczone i zimne dekorowac według własnego gustu i pomysłu:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować