Pieczony schab z jabłkami

4.44 (155 ocen)

Przepis dostałam od koleżanki. Jako, że danie jest jak najbardziej warte polecania przekazuje je dalej- PYCHA! Tak podany schab dodatkowo bardzo apetycznie wygląda-nic tylko odcinać po plastrze i smakować!!!

Składniki:

  • Składniki na 8 porcji:
    • 800 gram schabu,
    • 2-3 jabłka,
    • 3 ząbki czosnku,
    • suszony majeranek (około 1,5 łyżki),
    • świeżo mielony czarny pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • papryka w proszku,
    • sok z cytryny,
    • olej,
    • ¾ szklanki bulionu,
    • ¼ szklanki białego wina,
Wystaw ocenę:

4.44 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczony schab z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawione mięsa 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą, majerankiem i papryką. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Smarujemy nim mięso. Całość skrapiamy olejem i odstawiamy do chłodu na 2-3 godziny.
  • wykonanie nacięć 2. Po tym czasie schab nacinamy w odstępach około 1 cm.(tak jakbyśmy kroili kotlety, lecz nie docinamy do końca). Nacięcia także delikatnie oprószamy przyprawami .
  • umieszczenie jabłek między płatami mięsa 3. Jabłka kroimy w plasterki, które skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Tak przygotowane umieszczamy w wykonanych nacięciach.
  • przed pieczeniem 4. Całość delikatnie związujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierz ponownie skrapiamy olejem. Obok pieczni układamy kilka cząstek jabłek. Całość podlewamy winem i bulionem. Schab z jabłkami pieczemy około 50 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować