Kurczak pieczony na warzywach

4.5 (148 ocen)

Często przyrządzam rodzinie kurczaka z warzywami. To tradycyjne danie, które się nigdy nie znudzi.

Składniki:

  • 5-6 pałek kurczaka
    po pół papryki czerwonej i zielonej
    2 marchewki
    2 pietruszki
    pół małej cukinii
    2-3 ząbki czosnku
    3/4 szklanki bulionu drobiowego
    przyprawa do drobiu
    zioła prowansalskie
    3 łyżki oleju
    sól, pieprz







Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pałki natrzyj przyprawą 1. Mięso umyj, osusz i natrzyj przyprawą do kurczaka. Wstaw na godzinę do lodówki.
  • pokrój warzywa 2. Marchewki i pietruszki umyj i oczyść. Pokrój na zapałkę. Umytą cukinię (ze skórką) pokrój w półplasterki. Papryki opłucz, usuń środki z pestkami, pokrój w wąskie paseczki.
  • 3. Pałki szybko podsmaż na rozgrzanym oleju. Połowę warzyw przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp wyciśniętym prze praskę czosnkiem. Rozłóż pałki kurczaka a na nie pozostałe warzywa. Przypraw ziołami prowansalskimi. Polej bulionem warzywnym.
  • gotowe danie 4. Danie piecz ok.50 minut pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem odkryj, aby całość się ładnie zrumieniła. Podawaj z ziemniakami.

Porady

składniki na 2-3 porcje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czosnek Marchewka Papryka Pietruszka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować