Często przyrządzam rodzinie kurczaka z warzywami. To tradycyjne danie, które się nigdy nie znudzi.
Składniki:
5-6 pałek kurczaka
po pół papryki czerwonej i zielonej
2 marchewki
2 pietruszki
pół małej cukinii
2-3 ząbki czosnku
3/4 szklanki bulionu drobiowego
przyprawa do drobiu
zioła prowansalskie
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Kurczak pieczony na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz i natrzyj przyprawą do kurczaka. Wstaw na godzinę do lodówki.
2.Marchewki i pietruszki umyj i oczyść. Pokrój na zapałkę. Umytą cukinię (ze skórką) pokrój w półplasterki. Papryki opłucz, usuń środki z pestkami, pokrój w wąskie paseczki.
3.Pałki szybko podsmaż na rozgrzanym oleju. Połowę warzyw przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp wyciśniętym prze praskę czosnkiem. Rozłóż pałki kurczaka a na nie pozostałe warzywa. Przypraw ziołami prowansalskimi. Polej bulionem warzywnym.
4.Danie piecz ok.50 minut pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem odkryj, aby całość się ładnie zrumieniła. Podawaj z ziemniakami.
Komentarze