Pieczone pierożki z mięsnym farszem

4.48 (163 ocen)

  • 2 godz.

Pierożki wspaniale smakują jako przystawka na imprezy domowe lub jako samodzielne danie np. na śniadanie lub kolację.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5kg sera białego
    3 jajka
    1 żółtko
    1 kg mąki
    6 dag drożdży
    3/4 szkl. oleju
    3/4 szkl. mleka
    1 łyżka cukru
    0,5 łyżeczki soli
    Farsz:
    0,5 kg mięsa mielonego
    0,5 kg pieczarek
    1 papryka czerwona
    1 mały koncentrat pomidrowy
    2 cebule
    1 łyżka masła
    zioła prowansalskie
    3 łyżki sera żółtego (pokroić w kostkę)
    olej, sól,pieprz
    dodatkowo: 1 jajko, sezam
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przystawki

Pieczone pierożki z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Farsz:
    Mięso przesmażyć na 1 łyżce oleju,odstawić.
    Pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę ,paprykę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła, przesmażyć.Dodać mięso, koncentrat, Doprawić do smaku. Odparować nadmiar wody. Jak farsz przestygnie, dodać ser żółty, wymieszać.
  • 2. Ser zmielić (lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków). Dodać drożdże utarte z cukrem, jajka, olej, mleko, sól. Wymieszać. Wsypać mąkę ( 1 szklankę zostawić do wałkowania) i zagnieść gładkie ciasto.
  • Farsz na krążku 3. Ciasto rozwałkowywać,na 2-3 mm, wykrawać kółka, nakładać farsz, zlepić jak pierogi.
  • Gotowe do pieczenia 4. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec 20 minut w temp.160.

Porady

Pierożków wychodzi duża ilość, więc nadmiar zamrażam. Po wyjęciu są jak swieżo upieczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować