Domowe drożdżówki z serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne bułeczki których smak pamiętam z dzieciństwa.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto
    0,5 kostki drożdży
    0,5 kg mąki
    1 szklanka mleka
    0,3 kostki masła
    0,5 szklanki cukru
    3 żółtka
    zapach pomarańczowy
    sól
    Nadzienie serowe
    25 dkg kg sera białego
    1 żółtko
    1 jajko
    1 łyżka masła
    1 cukier waniliowy
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 cytryna /sparzona i umyta/
    1 łyżka śmietany
    lukier
    1 łyżka soku z cytryny
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Domowe drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy trochę ciepłego mleka i mąki.Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodajemy żółtka utarte z resztą cukru,mleko, mąkę i rozpuszczone masło /1 łyżkę zostawiamy do sera/ , zapach pomarańczowy i szczyptę soli.Dokładnie wyrabiamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia /musi podwoić swoją objętość/.
  • Rozsmarowany ser 2. Ser mielimy/ lub przeciskamy 2 razy przez praskę do ziemniaków/, dodajemy żółtko, jajko, cuker waniliowy, masło, śmietanę i cukier puder.
    Wszystko dokładnie ucieramy. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny do smaku.
  • Zwinięte ciasto 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. rozwałkowujemy nadając mu kształt prostokąta.Smarujemy połową sera. Składamy.Kroimy w 4 cm paski.
  • Zwinięte bułki 4. Paski przekęcamy w pól. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Smarujemy rozmąconym białkiem. Pieczemy 15/20 minut w 180 stopniach.
  • Przed lukrowaniem 5. 1 łyżkę soku z cytryny ucieramy z cukrem pudrem.Lukrem smarujemy zimne bułeczki.

Porady

Do sera można dodać sparzone rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować