Naleśniki z parówką i porem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienite danie na jesienne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • Na naleśniki:
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    1 szklanka mąki
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    Na farsz:
    1 duży por sałatkowy
    3-4 marchewki
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz
    6 cienkich parówek
    Dodatkowo:
    1 jajko
    bułka tarta
    keczup
    olej

Naleśniki z parówką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Smażymy cienke naleśniki. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Pokrojony por 2. Pora kroimy dość drobno. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do pora. Całość solimy, pieprzymy, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
  •  Z porem 3. Parówki kroimy na pół i przez środek. Na naleśniku kładziemy pół parówki, na nią 2 łyżki pora z marchewką. Składamy jak krokieta.
  • 4. Naleśnika maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z dwóch stron. Podajemy gorące, polane keczupem.

Porady

Można dodać więcej parówki, a mniej pora, wtedy danie będzie bardziej treściwe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy