Pieczone pączucie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od zrobienia drożdżowego zaczynu - drożdże łączymy z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i mąki, przykrywamy ściereczką na około 15 minut tak aby zaczyn zaczął pracować. Następnie do zaczynu dodajemy jajka, pozostałą mąkę i cukier oraz szczyptę soli. Mieszamy składki drewnianą łyżką, następnie ciągle wyrabiając ciasto dodajemy po trochę masła. Uwaga ciasto robi się troszkę luźnie, klejące, można podsypywać je troszkę mąką ale nie za dużo, z czasem kiedy gluten zacznie uwalniać się z mąki ciasto zrobi się bardziej zwarte. Wyrobione ciasto odkładamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na około 12 części. Z każdej części formujemy placki, w środek każdego wkładamy po łyżeczce marmolady, zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Kiedy wszystkie kulki będą gotowe, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wyrośnięte kule smarujemy roztrzepanym masłem. Pieczemy 30 minut, gdyby kule za bardzo rumieniły się z wierzchu można po połowie czasy pieczenia przykryć je folią aluminiową.
Upieczone i wystudzone pączusie polewamy lukrem.
Smacznego
Porady
Ciasto można przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki, a pączusie upiec rano na śniadanie dla rodziny :)
Komentarze