Pieczone pączki z dziurką ( dounaty )

4.5 (206 ocen)

Nie taki straszny i nie taki tłusty najbliższy czwartek.Mięciutkie dounaty z polewą z gorzkiej czekolady dla wszystkich dbających o linię.

Składniki:


  • Składniki :

    500g mąki,
    7g suchych drożdży instant ,
    150ml ciepłego mleka,
    50g roztopionego masła,
    4 łyżki cukru,
    2 jajka,
    1 jajko do posmarowania pączków,
    gorzka czekolada,
    kolorowa posypka.
Wystaw ocenę:

4.5 (206 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pieczone pączki z dziurką ( dounaty ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone pączki z dziurką  ( dounaty ) 1. Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Wlej mleko, masło i rozbełtane jajka. Dokładnie zagnieć ciasto. Uformuj kulę i oprósz mąką. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2.

    Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 - 2 cm i za pomocą szklanki wytnij krążki. Literatką wytnij środek pączka tak aby powstała dziurka. Dounaty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Przykryj ściereczką i ponownie zostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Pączki z dziurką posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągnij dounaty i przykryj wilgotną ściereczką. Pozostaw do ostygnięcia.
  • 3.

    Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Górę pączka zamocz w czekoladzie i posyp kolorową posypką.
  • 4. przepis na 16-18 szt
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować