Pieczone gołąbki bez koszulki - golasy

4.49 (143 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Niektórzy nie lubią gołąbkow dlatego ze są zawijane w kapustę . te nie są .. i są bardzo smaczne. z tej porcji wyjdzie 8 szt

  • 1 godz. 10 min

Składniki:



  • pół główki kapusty
    400 g mięsa mielonego
    1 szkl ryżu
    2 jajka
    1 cebula
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    łyżeczka oregano
    szczypta majeranku
    szczypta bazylii
    tłuszcz do smażenia i do formy
    bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone gołąbki bez koszulki - golasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować drobno i przeciąć w poprzek by kawałeczki nie były zbyt długie.
    Cebulę posiekać drobno podsmażyć w rondlu na tłuszczu, dodać kapustę i mieszając smażyć aż cała się sparzy i zmniejszy objętość.
    Ryż ugotować w 2 szkl osolonej wody i odstawić na ok 20 min pod przykryciem.
    Kiedy kapusta i ryż przestygnie dodać mięso, jajka i przyprawy, wyrobić masę. Masę podzielić na 8 części, wilgotnymi rękami formować duże owalne gołąbki, panierować w bułce tartej, ponownie nadać im kształt i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Piekarnik nagrzać do 180 st . Przed wstawieniem wlać do brytfanki pół szkl wody i piec ok 45-50 min

    Podawać z sosem pomidorowym i młodymi ziemniakami z koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować