Niektórzy nie lubią gołąbkow dlatego ze są zawijane w kapustę . te nie są .. i są bardzo smaczne. z tej porcji wyjdzie 8 szt
1 godz. 10 min
Składniki:
pół główki kapusty
400 g mięsa mielonego
1 szkl ryżu
2 jajka
1 cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
łyżeczka oregano
szczypta majeranku
szczypta bazylii
tłuszcz do smażenia i do formy
bułka tarta do panierowania
Pieczone gołąbki bez koszulki - golasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować drobno i przeciąć w poprzek by kawałeczki nie były zbyt długie.
Cebulę posiekać drobno podsmażyć w rondlu na tłuszczu, dodać kapustę i mieszając smażyć aż cała się sparzy i zmniejszy objętość.
Ryż ugotować w 2 szkl osolonej wody i odstawić na ok 20 min pod przykryciem.
Kiedy kapusta i ryż przestygnie dodać mięso, jajka i przyprawy, wyrobić masę. Masę podzielić na 8 części, wilgotnymi rękami formować duże owalne gołąbki, panierować w bułce tartej, ponownie nadać im kształt i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Piekarnik nagrzać do 180 st . Przed wstawieniem wlać do brytfanki pół szkl wody i piec ok 45-50 min
Podawać z sosem pomidorowym i młodymi ziemniakami z koperkiem.
Komentarze