znakomita i smakowita "ucieczka" od klasycznych kotletów mielonych nie tylko od święta:)
1 godz. 30 min
Składniki:
mięso mielone
po ok. pół szklanki:pieczarek
suszonych śliwek
moreli
rodzynek
olej i kasza manna do wysmarowania formy
do przyprawienia mięsa:
sól,pieprz,majeranek,czosnek granulowany,2 jajka, 2(lub nieco więcej)łyżek bułki tartej
1.Mięso mielone przyprawiamy sola, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Wstawiamy na min. Pół godziny do lodówki(można tez zostawić na noc), potem dodajemy jajko, bułkę tartą, morele śliwki, pokrojone w plasterki pieczarki i dokładnie mieszamy. Smarujemy mała blaszkę keksówkę olejem i posypujemy kaszą manna, wykładamy całe mięso, wierzch można posmarować olejem żeby się lepiej zapiekło, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok. Godzinę, studzimy i wybieramy z formy, kroimy w zgrabne kawałki. Smacznego!
Komentarze