Pieczeń w miodowo-musztardowej marynacie

4.49 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Można ją podawać i na ciepło, i na zimno. Jest tak soczysta, że rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • ● 1 kg łopatki bez kości
    ● kilka ziaren pieprzu
    ● kilka ziaren ziela angielskiego
    ● kilka suszonych śliwek
    ● tłuszcz do smarowania blachy
    Marynata:
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 4 łyżki musztardy
    ● 2 łyżki majeranku
    ● sól, pieprz
    ● łyżeczka miodu
    ● 100 ml oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń w miodowo-musztardowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę myjemy i osuszamy.
    Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę.
  • 2. Przygotowujemy marynatę:
    miód mieszamy z musztardą,
    olejem, majerankiem, czosnkiem,
    solą i pieprzem. Zalewamy
    mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum
    2 godziny.
  • 3. Mięso układamy w natłuszczonej
    blasze, obsypujemy
    pieprzem, zielem i śliwkami.
    Pieczemy w temp. 220 °C. Po
    20 minutach temperaturę
    zmniejszamy do 180 °C i pieczemy
    jeszcze godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować